Ανδρέας Φίλιας: Δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος του πατρινού καρναβαλιού από την Δημοτική Αρχή

'ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΑΣΟ"

"H Δημοτική Αρχή με οδηγό το «αλάθητο» που ως γνωστό… αυτή διαθέτει, επιχειρεί να αιφνιδιάσει και να απαξιώσει το Δημοτικό Συμβούλιο ακυρώνοντας συγχρόνως το ρόλο του."  τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Φίλιας και προσθέτει

Αυτή τη φορά είναι ο θεσμός του Πατρινού Καρναβαλιού και ο δημιουργικός ρόλος των πληρωμάτων, που με άλλοθι την αλλαγή χρήσης και αξιοποίηση των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ, στοχοποιούνται και συγχρόνως δέχονται  πισώπλατο  χτύπημα.

 Με πρόσχημα τον προσανατολισμό και το δήθεν όραμα της πόλης, το οποίο ουδέποτε έχει συζητηθεί και έχει μπει σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος του πατρινού καρναβαλιού και των πληρωμάτων και ντε φάκτο καταστάσεων , σε σχέση με τον προσανατολισμό της Πάτρας.

 Ο τρόπος με τον οποίο η Δημοτική Αρχή φέρνει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την αλλαγή χρήσης και αξιοποίηση του ΑΣΟ, δείχνει ξεκάθαρα πώς κάποιοι εννοούν τη Δημοκρατία, πως (δεν) σέβονται το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και το ρόλο των παρατάξεων, αλλά πολύ περισσότερο, πώς ακριβώς σχεδιάζουν το μέλλον της πόλης και τι τύχη επιφυλάσσουν στο πατρινό καρναβάλι.

Η σημερινή δημοτική Αρχή επέλεξε μέσω του καρναβαλιού και με «μανδύα» την ανάπτυξη και το μέλλον της πόλης να ρίξει τις …μάσκες της. Επέλεξε να  κάνει για μια ακόμα φορά τα αποκαλυπτήριά της και να δώσει σε όλους να καταλάβουν, τι ακριβώς πρεσβεύει στο όνομα των δογματικών και κομματικών της εμμονών.

 Για όσους διαθέτουν την στοιχειώδη λογική, γίνεται αντιληπτό, ότι ο τρόπος με τον οποίο έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση η δημιουργία  εκθεσιακού χώρου στον ΑΣΟ,  συνολικού προϋπολογισμού 7.900.000€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό Σκέλος), αποτελεί μνημείο προχειρότητας.  

 Στον χώρο αυτό επί χρόνια στεγάζονται 25 καρναβαλικά πληρώματα τα οποία δημιουργούν. Μόνο για το  Καρναβάλι του 2017, κατασκεύασαν εκεί 25 άρματα - πολλές δημιουργίες δρόμου- τα οποία παρέλασαν στην μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτιστική εκδήλωση της χώρας, όταν την ίδια ώρα ο δήμος «κατόρθωσε» να ετοιμάσει μόλις τρία και αυτά ανακατασκευασμένα. Αυτό και μόνο αρκεί για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις της Δημοτικής Αρχής.

Με οδηγό την αντίληψη  «ό,τι δεν ελέγχουμε το στραγγαλίζουμε και το αφανίζουμε», αυτοί που έχουν σήμερα στα χέρια τους τις τύχες της πόλης, κάνουν για μια ακόμα φορά το… θαύμα τους, αδιαφορώντας ακόμα κι’ αν τα  πληρώματα κρατάνε ζωντανό το χώρο με δικά τους έξοδα , παρεμβαίνοντας , καθαρίζοντας και συντηρώντας τον.

Η δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά , όφειλαν να έχουν ήδη ενημερώσει τους εμπλεκόμενους και αντί για τον αιφνιδιασμό, να έχουν αναζητήσει την σύνθεση των απόψεων και εναλλακτικές προτάσεις.

 Δεν είναι τυχαίο, πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα ,δεν υπάρχει στην εισήγηση απάντηση στο αυτονόητο . Τι θα γίνει με τα πληρώματα του ΑΣΟ; Ποια πρόβλεψη έχει ληφθεί;

Είναι ξεκάθαρο, πως κανένας δεν μπορεί να είναι αντίθετος στην αξιοποίηση του ΑΣΟ. Ωστόσο σε αυτόν τον σχεδιασμό θα έπρεπε να είχαν χωρέσει τα πληρώματα και οι δημιουργίες τους.

 Γι’ αυτό η δημοτική Αρχή  πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, όφειλε να διασφαλίσει την ύπαρξη κατάλληλου χώρου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την δημιουργικότητα των πληρωμάτων.

 Γίνεται αντιληπτό, πως μέχρι να συμβεί αυτό,  καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει και καμία απόφαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθεί.

Διαβάστε επίσης