Προβληματισμός στο εθνικό συμβούλιο για την πορεία του Κυπριακού

Επί τάπητος και το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Έντονο προβληματισμό για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό εξέφρασε ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε και το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις για την πολιτική της Τουρκίας, μετά το δημοψήφισμα αλλά και για τις τουρκικές προκλήσεις στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Είπε ότι έγινε γόνιμος διάλογος.

Για τις διαπραγματεύσεις ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «αντιμετωπίζονται δυσκολίες που έχει προκαλέσει με τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η Τουρκία μετά τη διάσκεψη της Γενεύης, οι οποίες θα πρέπει να υπερπηδηθούν».

Χρειάζεται νηφαλιότητα, σύνεση και αντικειμενική ανάλυση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανάρτηση στο twitter. Επισήμανε πως «η πορεία του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς», για να προσθέσει πως «δεν παίζουμε μόνοι μας δυστυχώς».

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι προφανές πως «οδηγούμαστε σε αδιέξοδη πορεία, εκτός αν αλλάξουν δραστικά τα πράγματα». Πρέπει, είπε, να γίνει πρωτίστως η συζήτηση των σημαντικών θεμάτων του Κυπριακού για να διαπιστωθεί, αν υπάρχουν συγκλίσεις. Επίσης, σημείωσε ότι η προκλητικότητα από πλευράς Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Θα πρέπει η αντίδρασή μας να είναι τέτοια που να καθιστά ανέφικτη την όποια απειλή της Τουρκίας», προσέθεσε ο κ. Κυπριανού.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι όσοι επένδυσαν στην καλή διάθεση του Μουσταφά Ακιντζί και στην καλή πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν για λύση «σήμερα αρχίζουν να διαψεύδονται». Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι οι συνομιλίες οδηγούνται σε οριστικό ναυάγιο, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα, υπάρχει στασιμότητα και χρειάζεται νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να εξεταστούν βάσει στοιχείων και μελετών τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και οι επιπτώσεις τους στο Κυπριακό.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης και η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Διαβάστε επίσης