Παρέμβαση της Ανυπότακτης Πολιτείας για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Τι αναφέρουν σε δήλωση τους τα μέλη του Δ.Σ Γιώργος Σουβαλιώτης και Δημήτρης Σταμουλακάτος

Οφείλουμε να τοποθετηθούμε δημόσια για τα όσα τις τελευταίες εβδομάδες και μέρες λαμβάνουν χώρα στο ΔΗΠΕΘΕ.

1. Ανεξάρτητα από την άποψη μας, την οποία είχαμε αναλυτικά εκθέσει, για την επιλογή του κ. Κώστα Καζάκου στην καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ, δηλώνουμε, ότι τιμούμε και σεβόμαστε την καλλιτεχνική διαδρομή του κ. Καζάκου. Τιμούμε και σεβόμαστε την πολιτική και ιδεολογική διαδρομή του κ. Καζάκου. Ανεξάρτητα από τις μελλοντικές εξελίξεις, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε την ίδια γνώμη για την μέγιστη καλλιτεχνική και πολιτική προσωπικότητα του κ. Κώστα Καζάκου.

2. Θεωρούμε, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ, του ΔΗΠΕΘΕ, ότι το μεγαλύτερο ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, όφειλε να τυγχάνει γενναίας κρατικής χρηματοδότησης, που να διασφαλίζει τον σχεδιασμό της δημιουργίας υποδομών, των καλλιτεχνικών του παραγωγών, της Θεατρικής Δραματικής Σχολής. Αντί αυτού, σήμερα ο Δήμος Πατρέων, καλύπτει πάνω από το 90% των σχετικών δαπανών. Δηλαδή, οι δημότες της Πάτρας, κρατούν το Θέατρο ανοιχτό και δημιουργικό, με αξιόλογη την θεατρική και καλλιτεχνική προσφορά, την συντήρηση των υποδομών, με κυριότερη την λειτουργία της Δραματικής Σχολής.

Πιστεύουμε επιπροσθέτως, στην ευρυχωρία της τέχνης, στον αναντικατάστατο και αναγκαίο διάλογο και έχουμε κατά καιρούς καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και για το Θέατρο και την εν γένει πολιτιστική δραστηριότητα, χωρίς αυτές να διαπνέονται από αντιπολιτευτική προχειρότητα ή από σκοπιμότητες και κρυφές σκέψεις. Ο διάλογος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά διαλεκτική αρχή και αρετή.

3. Η πρόταση του καλλιτεχνικού Διευθυντή για την θεατρική παραγωγή της παράστασης «Οιδίπους επί Κολονώ», μπορούσε κατά την άποψη μας, να γίνει με κόστος στα όρια των δυνατοτήτων του ΔΗΠΕΘΕ, με διανομή χωρίς μετακλήσεις, αλλά στηριγμένη στο ντόπιο δυναμικό. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε και την, απολύτως θεμιτή, φιλοδοξία του καλλιτεχνικού Διευθυντή να συνδέσει το τέλος της παρουσίας του στην ηγεσία του ΔΗΠΕΘΕ, με μια μεγάλη παράσταση και έναν μεγάλο ρόλο. Λάβαμε την απάντηση από την πλειοψηφία, ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε στο καλλιτεχνικό έργο, ούτε στο κόστος του.

Μας ξενίζει επίσης, η απουσία οποιασδήποτε εναλλακτικής πρότασης για θερινή παραγωγή, την οποία όφειλε η Διοίκηση να ζητήσει από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή.

Η τελική απόφαση οδήγησε τον καλλιτεχνικό Διευθυντή στην συνεργασία του με ιδιώτη παραγωγό. Η ενέργεια αυτή έπρεπε ωστόσο, έπρεπε να αντιμετωπιστεί με τους κανόνες της δεοντολογίας. Ο απλούστερος θα ήταν, η κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας του κ. Καζάκου με το ΔΗΠΕΘΕ. Δύο μόνο μήνες πριν την επίσημη εκπνοή της θητείας του, αυτό δεν θα ενοχλούσε κανέναν, αντίθετα θα το σέβονταν οι πάντες.

Τα όσα τις τελευταίες εβδομάδες έλαβαν χώρα, θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία του απολογισμού και η πλειοψηφία του Δ.Σ. και η Δημοτική Αρχή, πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους, στα κριτήρια επιλογής του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Καλό Πάσχα σε όλους!

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Γιώργος Σουβαλιώτης, μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ

Δημήτρης Σταμουλακάτος, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ