Πάτρα: Την Κυριακή η διάλεξη για την κιθάρα στην ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική του Μεσοπολέμου

Από τον Σπύρο Δελέγκο

Διάλεξη με τίτλο «Ο ρόλος της κιθάρας στην ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική του Μεσοπολέμου» θα δοθεί από τον Πατρινό Σπύρο Δελέγκο, ο οποίος έχει διδαχθεί παραδοσιακή μουσική, αυτήν την Κυριακή 9/4/2017 στις 18.30 το απόγευμα.

Η εκδήλωση – διάλεξη θα γίνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας (Λίζα Ζώη & Ευάγγελος Ασημακόπουλος) στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών στην οδό Ρήγα Φεραίου 7 και Γκότση, τηλ: 2610 277740.

Θα ακολουθήσει στο τέλος της διάλεξης και μια μικρή επίδειξη με κιθάρες από το εν λόγω ρεπερτόριο μαζί με τους Θοδωρή Βλαχογιάννη και Γιώργο Μοιράγια.

Ο Σπύρος Δελέγκος είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάχτηκε παραδοσιακή μουσική και λάφτα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών υπό τη διεύθυνση του Χρίστου Τσιαμούλη, Ανατολική μουσική και κλασικό μαντολίνο ιδιωτικώς, ενώ διδάσκεται θεωρητικά της Δυτικής Έντεχνης Μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών. Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής (2016-2017) του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. στον τομέα της Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας.

Από το 1997 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και έχει επιμεληθεί αφιερώματα ("Γιώργος Κατσαρός-Θεολογίτης", "Μελοποιημένη ποίηση: Δ. Καρατζάς & Αντ. Φωστιέρης" κ.ά.) μέσα από μουσικά σχήματα - ύφους ρεμπέτικου, παραδοσιακού, σύγχρονου και κλασικής μουσικής ("Μπάσο Καντίνι", "Τρίκυκλο", Πατραϊκή Μαντολινάτα κ.ά.) - εκτελώντας κιθάρα, μαντολίνο και λάφτα.

Έχει συνθέσει-επιμεληθεί τη μουσική στο θεατρικό έργο "Αδέσποτον" της Μαρίας Ανδρ. Σπυροπούλου, ενώ έχουν ιδρύσει από κοινού την ομάδα τέχνης "Σταλακτίτες". Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής – ερευνητικής του ιδιότητας έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια.

Είναι καθηγητής μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και  έχει την ευθύνη-επιμέλεια της "Ορχήστρας Αστικής Λαϊκής Μουσικής".

Διαβάστε επίσης