Ο Γερούν Ντάισεμπλουμ αρνήθηκε να παραστεί για τρίτη φορά σε συζήτηση στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα

Την παραίτηση του ζητά ο Βέμπερ

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε δημοσίως στην Ευρωβουλή ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αφότου ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε για τρίτη φορά να παραστεί σε προγραμματισμένη συζήτηση που αφορούσε την Ελλάδα.

«Είναι σκάνδαλο που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν συμμετέχει στη συζήτηση για την Ελλάδα», είπε ο κ. Βέμπερ, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Twitter.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι κάποιες χώρες της ευρωζώνης είχαν σπαταλήσει χρήματα «στα ποτά και στις γυναίκες», ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι οι αντιλήψεις του προέδρου του Eurogroup δεν είναι συμβατές με τη θέση του, και συνεπώς θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σκληρό ήταν το σχόλιο και του προέδρου της Ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος έγραψε στο Twitter για «ομόφωνη καταδίκη» της «πολλοστής άρνησης» του κ. Ντάισελμπλουμ να «απαντήσει σε ερωτήσεις για θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες μας».

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΛ, ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν δήλωσε στο Twitter πως η Ευρωοβουλή αποφάσισε να στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Ντάισελμπλουμ για την απουσία του από τη συζήτηση.

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για αύριο. Θα αρχίσει με τοποθέτηση του επίτροπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν, ενώ το Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί από την προεδρία της Μάλτας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι σε ευάλωτη θέση λόγω της κάκιστης επίδοσης του κόμματος όπου ανήκει στις ολλανδικές εκλογές της 15ης Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει ότι δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών όταν θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Οι κανόνες του Eurogroup δεν προβλέπουν ότι ο πρόεδρος πρέπει οπωσδήποτε να είναι εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών, όμως αυτή είναι η πάγια πρακτική.

Ως επικεφαλής της ευρω-ομάδας, ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι ένας από τους «τέσσερις προέδρους» της Ε.Ε., μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ντόναλντ Τουσκ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης