Ναυάγιο - Ζακύνθος: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση μαρτύρων - Τι προσφέρει ο Εμίρης του Κατάρ στους αντιδίκους - Στον "πάγο" οι επενδύσεις και στην Οξυά

ηγούµενος της Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, «άδειασε» τη Μητρόπολη

Τα «κάστανα από τη φωτιά» καλείται να βγάλει η Δικαιοσύνη στην υπόθεση της τουριστικής επένδυσης από τον πρώην Εμίρη του Κατάρ στην περιοχή κοντά στο περιβόητη παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Μετά από επτά μαραθώνιες συνεδριάσεις του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου, έπεσε η αυλαία της ακροαματικής διαδικασίας, σε επίπεδο εξέτασης µαρτύρων, για την αγορά έκτασης 15.000 στρεμµάτων στην περιοχή του Ναυαγίου από τον Εµίρη του Κατάρ και ειδικότερα της εταιρείας Pimana, που αγόρασε την έκταση για λογαριασµό του καταριανού κρατικού οµίλου Al Rayan. 

Οι εκπρόσωποι των επενδυτών πρότειναν συµβιβασµό σε 22 οικογένειες που είχαν διεκδικήσεις σε αυτά τα 15.000 στρέµµατα. Σύµφωνα µε την εταιρεία, τα διεκδικούµενα αγροτεµάχια είναι στην άκρη της έκτασης και δεν επηρεάζουν την επένδυση, οπότε αποφασίστηκε να τροποποιηθεί το συµβόλαιο και να αποδοθούν τα 1.000 στρέµµατα σε 22 ιδιώτες. Οι ιδιώτες αυτοί, ωστόσο, όπως πολλοί αγρότες σε ορεινές περιοχές της χώρας, δεν έχουν τίτλους κυριότητας. 

Η δικαστική διαµάχη για την περιοχή-φιλέτο του Ναυαγίου της Ζακύνθου είχε ξεκινήσει µε την κατάθεση αγωγής από την τοπική Μητρόπολη και τη Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, που αµφισβητούν τη νοµιµότητα της αγοράς και διεκδικούν µέρος της έκτασης. Με την αγωγή συντάχθηκαν 22 ιδιώτες, ο δήµος, η περιφέρεια και τελευταίο το ∆ηµόσιο τον περασµένο Οκτώβριο. 


​Η δικαστική διαµάχη για την περιοχή-φιλέτο του Ναυαγίου της Ζακύνθου είχε ξεκινήσει µε την κατάθεση αγωγής από την τοπική Μητρόπολη και τη Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, που αµφισβητούν τη νοµιµότητα της αγοράς και διεκδικούν µέρος της έκτασης
Η έκταση στη Ζάκυνθο αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2014 από τους Καταριανούς έναντι 9 εκατ. ευρώ και στα σχέδια των συνεργατών του πρώην εµίρη Hamad bin Khalifa al Thani ήταν να µετατρέψουν την περιοχή σε επίγειο παράδεισο, µε πολυτελή καταλύµατα, που θα µαγνήτιζαν τους ισχυρούς της Γης. Η επένδυση, προϋπολογισµού 2 δισ. ευρώ, ωστόσο έµεινε απλώς ένα φιλόδοξο σχέδιο, καθώς Εκκλησία και τοπικοί φορείς του νησιού αµφισβητούν την εγκυρότητα του συµβολαίου και προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή του. 

Συγκεκριµένα, στην αγωγή αναφέρεται ότι ο πωλητής Γιώργος Χάρος, τελευταίος απόγονος της γνωστής ζακυνθινής οικογένειας Φλαµπουριάρη, ουδέποτε υπήρξε ιδιοκτήτης της έκτασης που πούλησε και για την οποία δεν διαθέτει συµβόλαια, αλλά µόνο ενετικούς τίτλους.


Η απόφαση του ∆ηµοσίου να ασκήσει τον περασµένο Οκτώβριο πρόσθετη παρέµβαση στην αγωγή που είχε ήδη κατατεθεί προκάλεσε τριγµούς στις ελληνοκαταριανές σχέσεις, µε την Ντόχα να προειδοποιεί ότι, αν δεν ξεµπλοκάρουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα, θα διώξει τις 180 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ απασχολώντας χιλιάδες εργαζοµένους. Την ίδια ώρα, έρηµη παραµένει η Οξυά, το νησί που αγόρασε το εµιράτο το 2013 στο Ιόνιο, για να το µετατρέψει σε art island, αφού και αυτή η επένδυση έχει κολλήσει σε δικαστικές περιπέτειες. Μόνο στο ιστορικό ξενοδοχείο «Miramare», στην Κέρκυρα, τα έργα προχώρησαν έστω και µετ’ εµποδίων και οι Καταρινοί σχεδιάζουν να το ανοίξουν για το κοινό το καλοκαίρι.

​Ο βασικός µάρτυρας, Θεοδόσιος Ταρκαζίκης, ηγούµενος της Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, «άδειασε» τη Μητρόπολη ξεκαθαρίζοντας µε επιστολή του ότι δεν ανήκουν στην Εκκλησία τα 3.000 στρέµµατα περίπου που διεκδικείΣτο μεταξύ έχουν συμβεί στο δικαστήριο σημεία και τέρατα. Ο βασικός µάρτυρας, Θεοδόσιος Ταρκαζίκης, ηγούµενος της Μονής Αγίου Γεωργίου των Κρηµνών, «άδειασε» τη Μητρόπολη ξεκαθαρίζοντας µε επιστολή του ότι δεν ανήκουν στην Εκκλησία τα 3.000 στρέµµατα περίπου που διεκδικεί. Η επιστολή προκάλεσε την οργή των εναγόντων, που υποστήριξαν ότι ο ιερωµένος έχει χάσει τα λογικά του και επικαλέστηκαν σχετική βεβαίωση από το ∆ροµοκαΐτειο Ψυχιατρείο. 

Ο µάρτυρας πάντως εξαφανίστηκε από προσώπου γης και δεν ξαναπαρουσιάστηκε στο δικαστήριο µέχρι την τελευταία συνεδρίαση. Αλλος µάρτυρας, επίσης, είχε λιποθυµήσει στη δικαστική αίθουσα από την πίεση των ερωτήσεων των δικηγόρων των Καταριανών και είχε καταλήξει µε ασθενοφόρο στο νοσοκοµείο.

Η επιστολή του ηγουµένου πάντως προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, µε την πλευρά της Εκκλησίας να καταθέτει πριν από λίγες ηµέρες µηνυτήρια αναφορά, στην οποία κάνει λόγο για ηθικούς αυτουργούς. 

Στην αναφορά ζητείται να διερευνηθεί η δήλωση του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου, στη Βουλή, ότι εκπρόσωπος της Εκκλησίας ζήτησε µίζα από τον εµίρη του Κατάρ για να µην µπλοκάρει σχεδιαζόµενη επένδυση 16 δισ. ευρώ. «Είναι φανερό ότι η παραπάνω αποστροφή του Π. Καµµένου βασίζεται σε ακραία παραπλανητική του πληροφόρηση, γιατί ούτε υπάρχει αλλά ούτε θα µπορούσε να υπάρξει διάλογος όπου ιερωµένος της Μητροπόλεως Ζακύνθου να έχει ζητήσει «δώρα» παράνοµα, για να µην απαγορεύσει τάχα την «επένδυση». Πλην όµως µε αυτήν τη διατύπωση θίγει βαρύτατα και καίρια την Εκκλησία της Ζακύνθου», τονίζεται στην αναφορά προς την Εισαγγελία Πληµµελειοδικών του νησιού.

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστε επίσης