Και νέα βουτιά...

της σοφίας βουλτεψη*

Χρειάζεται να το ξαναπούμε; Ο τομέας που κατ’ εξοχήν μπορεί να στηρίξει την οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας είναι η μεταποίηση.
 

Αλλά την 1η Μαρτίου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μηνιαίας έρευνας της Markit, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν τον Φεβρουάριο για έκτο συνεχόμενο μήνα! Ο σχετικός Δείκτης κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, κλείνοντας στις 47,7 μονάδες. Παράλληλα, οι νέες εργασίες από το εξωτερικό μειώθηκαν σε μηνιαία βάση.
 
Δηλαδή, βαθιά ύφεση! Με οδυνηρά αποτελέσματα: Περαιτέρω μείωση των νέων εργασιών, η οποία οδήγησε σε νέα μείωση της παραγωγής, η οποία οδήγησε τις εταιρίες στη μείωση θέσεων εργασίας και αγορών προμηθειών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων.
 
Τα κέρδη συμπιέστηκαν, καθώς αυξήθηκε το κόστος εισαγωγών πρώτων υλών και μειώθηκαν οι τιμές πώλησης.
 
Την ίδια ώρα, με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εξαετίας αναπτύχθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη. Ο τελικός δείκτης PMI μεταποίησης της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 55,4 τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, από 55,2 τον Ιανουάριο, ενώ η αρχική εκτίμηση έφερνε τον δείκτη στο 55,5. Ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στο 57,3 από 56,1 τον Ιανουάριο (57,2 η αρχική εκτίμηση), ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών στις εξαγωγές αυξήθηκε στο 55,5 τον Φεβρουάριο από 55,2 τον προηγούμενο μήνα.
 
Κατόπιν τούτου, την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 14.000 και το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,9% (2,6 εκ. άνεργοι).
 
Στο μεταξύ, και στην Κίνα, ο μεταποιητικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου, στις 51,6 μονάδες από τις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο.
 
Μάλιστα, άνοδο σημείωσαν και οι περισσότεροι υποδείκτες, μεταξύ των οποίων και αυτοί των νέων παραγγελιών, της παραγωγής και των εξαγωγών.
 
Σημειώστε επίσης ότι τον Φεβρουάριο καταγράφηκε στην Κίνα αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς οι βιομηχανίες αύξησαν την παραγωγή τους, προκειμένου ν' ανταποκριθούν στην αύξηση των παραγγελιών, κυρίως από το εξωτερικό.
 
Με λίγα λόγια, όση προπαγάνδα των αριθμών και αν εκτοξεύεται από την κυβέρνηση, η αλήθεια δεν κρύβεται, είναι οδυνηρή και οι Έλληνες την βλέπουν στην καθημερινότητά τους.
 
* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ
 

Διαβάστε επίσης