Ο Νίκος Κοντοές εφ΄όλης της ύλης στο tempo24.gr: Έτοιμo για δημοπράτηση εντός του μήνα το υδατοδρόμιο- Η κίνηση του λιμένα, το πράσινο φως για το θαλάσσιο μέτωπο και η σχέση με την πόλη

για πρωτη φορα οι σχεσειΣ ποληΣ και λιμενα εχουν παψει να θυμιζουν τον «πολεμο των Ροουζ»

Ο Νίκος Κοντοές, είναι ένας άνθρωπος με χαρακτηριστικά που τον καθιστούν δίδαγμα για τους επικεφαλής φορέων και οργανισμών, σε μια χώρα και μια περιοχή όπου η πολιτική έχει ταυτιστεί με το διαξιφισμό και η διεκδίκηση με τον...πετροπόλεμο. 

- Συνέντευξη στη Γιωτα Κοντογεωργοπούλου-

Ήπιων τόνων και με απόλυτη πεποίθηση ότι η λύση έρχεται μέσα από τη σύνθεση και τις συνέργειες,  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Πατρών, κάθεται στον αντίποδα της εικόνας που έχουμε περί του έχοντα ανάμιξη με τα κοινά, από την εποχή που ήταν πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, και ακόμη παλιότερα, από την εποχή της προεδρίας του στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.

Ευφυής, εύστοχος, ολιγόλογος και αποτελεσματικός, χωρίς επικοινωνιακές και λεκτικές καταχρήσεις,  ο νέος «καπετάνιος» του λιμένα, -μια από τις πλέον σώφρονες κυβερνητικές επιλογές στην περιοχή- έχει καταφέρει στον ένα χρόνο της θητείας του να προσθαλασσώσει τις εντάσεις και τις αψιμαχίες, να βρει κοινό τόπο με τον δήμο και τους άλλους φορείς και να αποδείξει ότι η αναφορά του σε θαλάσσιο «πρόσωπο» και όχι «μέτωπο», δεν ήταν τυχαία.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι  για πρώτη φορά οι σχέσεις πόλης και λιμένα έχουν πάψει να θυμίζουν τον «πόλεμο των Ρόουζ» και για πρώτη φορά η πόλη μπορεί να αισιοδοξεί ότι διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ της διεκδίκησης του θαλάσσιου «προσώπου» της μετά από δεκαετίες ερμηνειών  πολλών πατροπαράδοτων «θα», με τα οποία πορευτήκαμε ως τόπος καθόλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Ο Νίκος Κοντοές μιλάει στο tempo.gr για το λιμάνι και τις αλλαγές στην κίνηση επιβατών και νταλικών, για την κρουαζιέρα που έχει μεγάλο δρόμο μπροστά της καθώς προσκρούει στην αδυναμία επικοινωνίας του τουριστικού προιόντος της περιοχής, για τα ανταγωνιστικά λιμάνια, για το φυσικο αέριο, το τρένο και το εμπορευματικό τμήμα, αλλά και για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου και το υδατορδρόμιο, έργο που εκτός απροόπτου, δημοπρατείται εντός του μήνα.

-       Η θητεία σας ταυτίζεται με την διαφαινόμενη ικανοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης του χρόνιου αιτήματος απόδοσης του θαλασσίου μετώπου της πόλης. Πόσο ικανοποιημένος αισθάνεστε από αυτή την εξέλιξη και κατά πόσο θεωρείτε ότι οδήγησαν σε αυτό και οι δικοί σας προσεκτικοί χειρισμοί;

«Όπως είναι γνωστό, έχουν  πλέον δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα  όρια της χερσαίας ζώης λιμένα. Με αυτή την εξέλιξη, περίπου έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές και νομικές πράξεις στις οποίες είχε ευθύνη ο ΟΛΠΑ, είτε ως αποφασιστικό όργανο, είτε ως επισπεύδων, προκειμένου να επιταχυνθεί η  διαδικασία παράδοσης της  χερσαίας ζώνης λιμένα, περίπου 270 στρεμμάτων, που ακολούθως θα αποδοθεί στο δήμο. Μένουν κάποιες πράξεις διαδικαστικού χαρακτήρα που αφορούν τον ΟΛΠΑ και το υπουργείο Οικονομικών που πρέπει να ολκληρωθούν από πλευράς μας και μένει και η βασική πράξη που είναι η σύμβαση οριστικής παραχώρησης που θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Δήμου Πατρέων. Προσωπικά θεωρώ ότι όλα αυτά μπορούν  να προχωρήσουν πολύ γρήγορα. Ωστόσο  δεν έχουμε δυνατότητα εμείς, ως ΟΛΠΑ, να παρέμβουμε σε ό,τι αφορά το κομμάτι μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Δήμου Πατρέων, καθώς η έκταση αυτή, η οποία αποχαρακτηρίστηκε, από  χερσαία ζώνη λιμένα, επανέρχεται στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και καλείται να την αποδώσει με σύμβαση οριστικής παραχώρησης στο δήμο Πατρέων.

 Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης  σας, πράγματι κατεβλήθη προσπάθεια οι χειρισμοί να είναι προσεκτικοί, και νομίζω ότι  υπήρξαν προσεκτικοί, αλλά το σημαντικότερο που επηρέασε τις εξελίξεις είναι ότι αυτή τη φορά υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση. Οποιοιδήποτε χειρισμοί οιουδήποτε, όσο προσεκτικοί και περίτεχνοι  και αν ήσαν, δεν θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε η ισχυρή πολιτική βούληση για να υπάρξει λύση. Ήταν  αναμφίβολα το δυσκολότερο θέμα που είχαμε, ως νέα διοίκηση,  να αντιμετωπίσουμε. Στο   διάστημα, του ενός και πλέον έτους, που είμαστε διοίκηση αφιερώσαμε πολύ χρόνο και κόπο σε έναν πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο  διάλογο στον οποίο ενεπλάκησαν μέρη με διαφορετικές αντιλήψεις, απόψεις και κατευθύνσεις. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το ΤΑΙΠΕΔ, Ο ΟΛΠΑ, η δημοτική αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς της πόλης...

Ο διάλογος αυτός, δεν ήταν πάντα εύκολος και υπήρξαν και σημεία έντασης και διαφωνίας, Ωστόσο πάντα κρατήθηκε σε επίπεδα πολιτισμένα. Επιδίωξη της διοίκησης του ΟΛΠΑ ήταν, αρχικά, να αποκαταστήσουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις διάφορες πλευρές. Αυτό ήταν ένα στάδιο δύσκολο  γιατί οι διάφορες πλευρές, έχοντας τις εμπειρίες του παρελθόντος, προσήλθαν στο διάλογο καχύποπτοι με τη αίσθηση ότι ο διάλογος δεν είναι πάντα ειλικρινής. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε πως ό,τι λέμε το εννοούμε και ότι δεν κρύβουμε τίποτα.  Ετσι, ο  διάλογος φαίνεται μετά από αρκετό διάστημα ότι απέδωσε. Βρήκαμε μια λύση συνθετική η οποία προσπορίζει οφέλη και στις δύο πλευρές. Το λιμάνι το αφήνει  ελεύθερο να κάνει το στρατηγικό του σχεδιασμό και ο δήμος   παραλαμβάνει 270 στρέμματα για να τα εντάξει στον πολεοδομικό του σχεδιασμό και να επιχειρήσει μια μείζονα πολεοδομική παρέμβαση που μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά της  παραλιακής ζώνης της πόλης, αν βεβαίως η πόλη και οι φορείς της το επιθυμούν.

-        Νιώθετε ανακουφισμένος από τις εξελίξεις; Φαντάζομαι ότι το θαλάσσιο μέτωπο ήταν ημικρανία για όλους τους διατελέσαντες διευθύνοντες συμβούλους και προέδρους του ΟΛΠΑ τα τελευταία χρόνια και το ίδιο θα ήταν και για σας όταν αναλάβατε...

«Προφανώς είμαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη, καθώς τρέχουμε γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα. Μια από τις προτεραιότητες που θέσαμε όταν αναλάβαμε ήταν να ξαναδούμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ το χρονοδιάγραμμα το οποίο αρχικά οι υπηρεσιακοί του υπουργείου είχαν εκτιμήσει σε μια τριετία. Η δική μας  γνώμη  ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο συνεπτυγμένο και να έχει διάρκεια ενός περίππου έτους, θέση που τελικά υιοθετήθηκε από όλες τις πλευρές.

Είμαστε λοιπόν απόλυτα ικανοποιημένοι καθώς  η απόδοση στο Δήμο Πατρέων τμημάτων της χερσαίας ζώνης λιμένα, που δεν είναι απαραίτητοι για λιμενικές δραστηριότητες,  ήταν από τους βασικούς στόχους της  σημερινής διοίκησης. Υλοποιείται έτσι ένα διαχρονικό και καθολικό αίτημα της πόλης   που υπήρξε υπόσχεση και δέσμευση όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας!

Η παρούσα διοίκηση του ΟΛΠΑ αποτελείται από ενεργούς πολίτες της Πάτρας και το θεωρούμε και προσωπικό μας στοίχημα να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν στην πόλη και τους πολίτες της το "θαλάσσιο πρόσωπό" της.

-        Ενδέχεται η απόδοση του θαλασσίου μετώπου να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα στο λιμάνι;

«Δεν θα έχουμε λειτουργικά προβλήματα στο λιμάνι. Κάποιες μικρές δυσλειτουργίες, απολύτως αντιμετωπίσιμες, μπορεί να δημιουργήσει δεν είναι όμως ικανές να δημιουργήσουν λειτουργικά προβλήματα. Αντίθετα το γεγονός ότι το λιμάνι απαλλάσσεται   από μια αντιπαλότητα με τη πόλη και τα σοβαρά προβλήματα που αυτή δημιουργούσε στη λειτουργία του, μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε το στρατηγικό αναπτυξιακό του σχεδιασμό ανεμπόδιστα και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

-        Μερίδα δημοτικών παραγόντων εκτιμούν ότι το θέμα δεν έχει τελεσιδικήσει και εφιστούν την προσοχή σε  νομοτεχνικές διαδικασίες που είναι δυνατόν να  οδηγήσουν σε εμπλοκές. Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί ή εκτιμάτε ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής;

« Νομίζω  ότι τα δύσκολα έχουν περάσει. Αυτό που μένει είναι να συμφωνήσει  το Υπουργείο Οικονομικών με το Δήμο στο περιεχόμενο της σύμβασης οριστικής παραχώρησης. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω  ότι επειδή υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση από τη μια πλευρά και η δημοτική αρχή από την άλλη, σε όλη την περίοδο αυτού του διαλόγου, υπήρξε διεκδικητική και μαχητική αλλά παράλληλα αντιμετώπισε το όλο θέμα με ρεαλισμό  και διάθεση να δοθεί λύση, πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία».

-        Ποιά είναι η κυρίαρχη επιδίωξή σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο λιμάνι της Πάτρας; Αυτό που εσείς θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας ή έστω να δρομολογήσετε επί της θητείας σας;

Μετά την αντιμετώπιση του κεφαλαιώδους ζητήματος του θαλασσίου προσώπου, κυρίαρχη επιδίωξή μας είναι  να καταλήξουμε σε ένα στρατηγικό σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΛΠΑ και των  προσφερόμενων στους χρήστες και την πόλη υπηρεσιών.

 Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός προβλέπει την  ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων δεδομένου ότι  συμβατικές λειτουργίες που γνωρίσαμε, όπως ο επιβατικός χαρακτήρας του λιμανιού, δείχνουν να ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Το λιμάνι μας , βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, σε ένα κρίσιμο,  κομβικό σημείο, σε μια διαδικασία αναζήτησης της προοπτικής του. Επιβάλλεται  να σχεδιάσει την στρατηγική του  για το μέλλον, σε  μια περίοδο που η οικονομική κρίση   είναι παρούσα , προκειμένου να ανατάξει  τη φθίνουσα πορεία του και να ανταποκριθεί στο ρόλο που του αναλογεί  στην προσπάθεια για   την  οικονομική   και κοινωνική  ανάκαμψη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο σχεδιασμός μας προβλέπει την κατασκευή του εμπορικού τμήματος,  την εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου,  την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, την λειτουργία υδατοδρομίου, την αξιοποίηση του ακινήτου και των εγκαταστάσεων  της πρώην Πειραϊκής -Πατραϊκής,  κλπ.

Η κατασκευή του εμπορικού τμήματος του νέου λιμένα συνδέεται άμεσα και την έλευση της σιδηροδρομικής γραμμής στο νέο λιμάνι. Εμπορικό τμήμα και σιδηροδρομική γραμμή είναι πράγματα απολύτως αλληλένδετα. Μόνο έτσι μπορεί να αναδειχθεί  το λιμάνι σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών του κεντρικού διευρωπαϊκού δικτύου, όπως η Ευρώπη και η Πολιτεία έχουν αποτυπώσει σε όλα τα επίσημα κείμενα που αφορούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει  να κατασκευαστεί το εμπορικό τμήμα και φθάσει η νέα  σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μέχρι το νέο λιμάνι,  γιατί εμπορευματικό τμήμα χωρίς σιδηροδρομική γραμμή δεν νοείται.

Δεύτερη στρατηγικού χαρακτήρα  νέα δραστηριότητα που προγραμματίζουμε είναι η εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου καταρχήν για ναυτιλιακή χρήση. Η  μονάδα όμως θα σχεδιασθεί με τρόπο που θα μπορεί στη συνέχεια να εξυπηρετήσει και βιομηχανικές και αστικές χρήσεις. Μέριμνά μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στον ΟΛΠΑ ήταν να μετέχουμε στο Ευρωπαϊκό διακρατικό πρόγραμμα POSEIDON MED II στο οποίο μετέχουν η Ιταλία, η Ελλάδα,  η Κύπρος και έξι λιμάνια εκ των οποίων τα τέσσερα  είναι ελληνικά, με συντονιστή τη ΔΕΠΑ. Η Δυτική Ελλάδα που είναι έξω από το χάρτη του φυσικού αερίου,  όταν η μονάδα υλοποιηθεί, και αισιοδοξούμε ότι θα υλοποιηθεί, δεδομένου ότι τώρα ωριμάζουν οι μελέτες, αποκτά πρόσβαση σε μια μορφή ενέργειας φθηνή και  καθαρή που μπορεί  να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια  της Ευρύτερης  περιοχής  και της πόλης μας για την ανάσχεση της κρίσης  και την  επάνοδο σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Μια τρίτη νέα δραστηριότητα είναι η λειτουργία του υδατοδρομίου στο λιμάνι της Πάτρας. Ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις του και αναμένεται πολύ σύντομα η δανειοδότηση του για να προχωρήσουμε στο διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου υπηρεσιών παγοδρομίου, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως κεντρικός κόμβος ενός πρώτου στοιχειώδους δικτύου που έχει δημιουργηθεί, δεδομένου ότι έχουν ηδη αδειοδοτηθεί τα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών. Το δικό μας  θα είναι το τρίτο που θα αδειοδοτηθεί.  Είμαστε πλέον πάρα πολύ κοντά στη λειτουργία του μετά και την επιτυχή επιθεώρηση που έγινε από την επιτροπή υδατοδρομίων και τη διευθέτηση γραφειοκρατικού τύπου διαδικασιών. Αυτό που μένει είναι  η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου».

Πόσο κοντά το βλέπετε αυτό;

«Ενδεχομένως και εντός του επόμενου μήνα. Μετά,  θα γίνει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου υπηρεσιών και αμέσως μετά θα αναζητηθούν οι εταιρείες που θα κάνουν το πτητικό έργο.

Πιστεύουμε, όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι το υδατοδρόμιο είναι μια επένδυση βιώσιμη και για το λιμάνι και για όσους επιχειρηματίες επενδύσουν  σε αυτή τη δραστηριότητα.

Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας βοηθούν  προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι  αποκτάμε έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς που συμπληρωματικά με τα άλλα μέσα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά».

-        Άς μιλήσουμε με αριθμούς. Ποια είναι σήμερα η κίνηση του λιμένα και ποιά η δυναμική του; 

Η κίνηση των  επιβατών τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει φθίνουσα πορεία η οποία ξεκίνησε μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, συνεχίστηκε  καθώς παραδίδονταν τμήματα της Εγνατίας οδού, επιταχύνθηκε με την πλήρη παράδοσή της και κορυφώθηκε με την εμφάνιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Παράλληλα η φθίνουσα πορεία αποδίδεται   και στην ανυπαρξία βασικών μεταφορικών δικτύων στη δυτική Ελλάδα. Η Ολυμπία οδός όλα αυτά τα χρόνια ήταν σε άθλιες συνθήκες ενώ καθοριστική είναι και η απουσία της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Την ίδια ώρα η αεροπορικές μεταφορές παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς με αποτέλεσμα να επιλέγουν το αεροπλάνο όλο και περισσότεροι επιβάτες. Για να καταλάβετε, σε ό,τι αφορά τον απόπλου, από 560.000 επιβάτες που είχαμε το 2007, (αν πάμε πιο πίσω θα φτάσουμε και στα 800.000),  εχουμε φτάσει το 2016, στον αριθμό 230.000 επιβατών.

Βεβαίως δεν συμβαίνει το ίδιο με τη διακίνηση φορτίων. Από το λιμάνι μας διακινούνται κυρίως  νταλίκες και ασυνόδευτα. Έχουμε  και εδώ μια μείωση σε σχέση με πριν την κρίση, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζεται μια σταθερότητα και μια τάση ανάκαμψης που πιστεύουμε ότι θα  ενδυναμωθεί. Η λειτουργία της Ολυμπίας νομίζω ότι θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση ενώ η λειτουργία της Ιόνιας οδού, δε θα μας επηρεάσει σημαντικά με φυγή φορτίων προς την Ηγουμενίτσα  ενώ μπορεί να  μας επηρεάσει λίγο ακόμη σε ό,τι  αφορά τους επιβάτες.

          Πιστεύετε ότι το λιμάνι της Πάτρας απειλείται από άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και αν ναι, από ποιά και για ποιο λόγο;

«Ανταγωνιστικό  λιμάνι είναι πράγματι αυτό της Ηγουμενίτσας, αλλά νομίζουμε ότι αν κατασκευασθεί το εμπορευματικό κομμάτι όπως έχουμε εισηγηθεί στην κυβέρνηση , η οποία φαίνεται να υιοθετεί αυτή την άποψη, και έρθει και ο σιδηρόδρομος, τότε το λιμάνι της Πάτρας θα έχει ένα  συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι  σε όλα τα λιμάνια της ανατολικής ακτής της Αδριατικής. Γιατί κανένα άλλο λιμάνι δεν έχει πρόσβαση στο σιδηρόδρομο αυτή τη στιγμή. Μακάρι να αποφασιστεί και να βρεθούν οι πόροι να χρηματοδοτηθούν τα δύο αυτά μεγάλα έργα πνοής που  δεν είναι έργα πνοής μόνο για το λιμάνι, αλλά για όλη τη δυτική Ελλάδα και τη χώρα».

-        Τι γίνεται με το εμπορικό λιμάνι; Σε ποιό στάδιο βρισκόμαστε;

«Υπάρχει δυσχέρεια χρηματοδότησης του εμπορικού τμήματος. Είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ γιατί προσκρούει σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες  περί κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι από αυτή τη δραστηριότητα αναμένονται  έσοδα και   δημιουργούνται προβλήματα νόθευσης του ανταγωνισμού. Δεν είναι δυνατόν, προς το παρόν τουλάχιστον,  να χρηματοδοτηθεί από άλλα προγράμματα όπως π.χ. το "Διασυνδέοντας την Ευρώπη"  πιο γνωστό ως "Connecting Europe Facility ", καθώς τον Νοέμβριο  του 2014, η χώρα μας δεν περιέλαβε το εμπορικό τμήμα στον κατάλογο των έργων του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών 2014- 2025. Η πρώτη αναθεώρηση που προβλέπεται, από την απόφαση  εγκρίσης του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών, μπορεί να γίνει τον Νοέμβριο του 2017. Έχουμε εισηγηθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας να το εντάξει στο σχεδιασμό και να το προτείνει στο Υπουργείο Μεταφορών έτσι ώστε να είναι δυνατή η αναζήτηση πόρων  και η χρηματοδότηση του εμπορικού τμήματος.

Για αυτό το έργο, υπάρχει έτοιμη τεχνική μελέτη από το 2008. Με μια επικαιροποίηση, ασήμαντης δαπάνης, μπορεί να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση εφόσον  βρεθεί η χρηματοδότηση. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι η κυβέρνηση  υιοθετεί την άποψη για την αναγκαιότητα του έργου και θα εξαντλήσει τα περιθώρια και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση του».

-        Έχετε ταχθεί υπέρ της υπογειοποίησης της γραμμής του τρένου. Το θεωρείτε εφικτό κάτι τέτοιο;

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά πιά στην  επιλογή της υπογειοποίησης καθώς φαίνεται ότι οι ίδιες οι συναρμόδιες  υπηρεσίες του ΟΣΕ κσι της ΕΡΓΟΣΕ έχουν ήδη υποχωρήσει από την εκτίμηση που έκαναν ότι πρόκεται για ένα έργο φαραωνικό. Έχουν συντάξει προϋπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο το συνολικό κόστος  της  κατασκευής της νέα διπλής γραμμής από την Κανελλοπούλου έως το Γλαύκο, με υπογειοποιημένο το τμήμα από την οδό Νόρμαν έως τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα, είναι της τάξης  των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τα παραπάνω το πρόσθετο κόστος της υπογειοποίησης για το μικρό τμήμα μπροστά από  τον κεντρικό ιστό της πόλης είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων  ευρώ. Υπάρχει επομένως πολύ μεγάλη πιθανότητα το έργο να κατασκευαστεί με το σωστό τρόπο που κατά την άποψή μου είναι  η υπογειοποίηση. Γιατί είναι ένα έργο που σχεδιάζεται για τα επόμενα 200 χρόνια, (δεν γίνονται κάθε μέρα τέτοια έργα) και συναρτάται και με την παράδοση του "θαλασσίου Προσώπου".  Έτσι, η  περιοχή στην οποία μπορεί να γίνει μια μεγάλη ανάπλαση θα διευρυνθεί και θα έχουμε μια χρυσή ευκαιρία για μια παρέμβαση ορόσημο που μπορεί να αναδιαμορφώσει τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά του παραλιακού τμήματος της πόλης μας οδηγώντας στο νέο πρόσωπο της Πόλης του 21ου αιώνα.

       Το λιμάνι και η κρουαζιέρα. Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη- Σε ποιό σημείο είμαστε και πόσα βήματα ακόμη απαιτούνται για να μπορούμε  να χαρακτηρίσουμε την Πάτρα σημείο αναφοράς της κρουαζιέρας στην περιοχή;

«Παρά το γεγονός ότι το λιμάνι έχει τις κατάλληλες υποδομές για μικρά και μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προσελκύσει κρουαζιέρα. Αυτό βεβαίως δεν είναι δουλειά του λιμανιού μόνο. Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να προωθηθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής, το οποίο παρά το γεγονός ότι, υπάρχει και είναι σημαντικό, δεν έχει γνωστοποιηθεί ,προβληθεί , και αναδεχθεί  όσο, ή όπως θα έπρεπε.

Θα εντείνουμε τις προσπάθειες σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς,  γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας τομέας η κρουαζιέρα  που παρουσιάζει, εν δυνάμει, μεγάλη προοπτική.

-        Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο μέσα απο το δρόμο της ηπιότητας και της ψυχραιμίας;

«Πιστευω ότι η  διαβούλευση, ο διάλογος, η συλλογικότητα, η αναζήτηση συνθέσεων είναι ο δρόμος που μπορεί  να δώσει λύσεις ακόμη και σε δύσκολα προβλήματα. Από αυτές τις διαδικασίες το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις είναι  ενας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός. Το περισσότερο, και συνήθως προς τα εκεί καταλήγουν, είναι μια βελτιωτική των επιμέρους απόψεων τελική πρόταση ή λύση. Η σύνθεση πάντα βελτιώνει τις επιμέρους  απόψεις, μερικές φορές μάλιστα και τις αριστοποιεί. Υπ αυτή την έννοια πιστεύω ότι είναι καιρός η πόλη και σε άλλα θέματα να ακολουθήσει το δρόμο που ακολούθησε  στο θέμα  της απόδοσης του "θαλασσίου προσώπου" και να αναζητήσει συνέργειες και συνθετικές λύσεις. Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι όλο κα περισσότεροι πολίτες και φορείς φαίνεται να προσχωρούν σε αυτή την αντίληψη του διαλόγου και των συνθετικών λύσεων καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι ουδείς είναι κάτοχος της απόλυτης αλήθειας»

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ