Κίνα: Αναμένουμε μία νέα εποχή εποικοδομητικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

πρώτη επίσκεψη στο Πεκίνο

Έτοιμοι να εργασθούν από κοινού για μια προσέγγιση ανάμεσα στις χώρες τους, δήλωσαν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, κατά την πρώτη επίσκεψη στο Πεκίνο του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Γνωρίζουμε ότι μέσω του διαλόγου θα φθάσουμε σε μια καλύτερη κατανόηση η οποία θα οδηγήσει σε ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ και θα δώσει τον τόνο της μελλοντικής σχέσης συνεργασίας μας», ανέφερε ο Τίλερσον απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη του, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο του Λαού.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσθεσε πως ο Τραμπ αποδίδει «πολύ μεγάλη αξία στις επικοινωνίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί» ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο και τον ίδιο. «Προσδοκά να διευρύνει αυτή την κατανόηση με την ευκαιρία μιας επίσκεψης στο μέλλον», σημείωσε ο Τίλερσον.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε την πεποίθηση πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «μπορεί να προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε πως έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές με τον Τραμπ.

«Αμφότεροι πιστεύουμε πως η σινοαμερικανική συνεργασία από εδώ και στο εξής είναι η κατεύθυνση για την οποία και οι δύο προσπαθούμε. Αμφότεροι αναμένουμε μια νέα εποχή εποικοδομητικής συνεργασίας», τόνισε.