Στην τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων

τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μετά την απόφαση της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι συμβάσεις παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση, καθώς ανατέθηκαν με όρους της αγοράς. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport - Slentel, αποτελούν μέρος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας.

Οι συμβάσεις παραχώρησης υπογράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια επικυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή. Η Ελλάδα στη συνέχεια τις κοινοποίησε στην Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2016, ζητώντας της να επιβεβαιώσει ότι δεν συνεπάγονται κρατική ενίσχυση.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι όροι των συμβάσεων παραχώρησης συνάδουν με τις συνθήκες της αγοράς, κυρίως διότι προκύπτουν από ανταγωνιστική, διαφανή και χωρίς διακρίσεις διαδικασία υποβολής προσφορών. 

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η Ελλάδα επέλεξε την καλύτερη προσφορά που υποβλήθηκε, ότι δηλαδή οι συμβάσεις παραχώρησης ανατέθηκαν στην εταιρεία που υπέβαλε την προσφορά που εξασφαλίζει τα υψηλότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος ανέθεσε τις συμβάσεις παραχώρησης υπό όρους που θα ήταν αποδεκτοί από ιδιώτη.

Με την απόφαση της Επιτροπής αίρεται ένας όρος που έπρεπε να ικανοποιηθεί πριν από την έναρξη ισχύος των συμβάσεων παραχώρησης. Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στα τελικά βήματα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των αερολιμένων που αποτελούν αντικείμενο των εν λόγω συμβάσεων.

Μία από τις ενέργειες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η ανάληψη της λειτουργίας και διαχείρισης των αεροδρομίων από τη Fraport, αφορούν στη σύμβαση που θα πρέπει να υπογραφεί με το ΕΚΑΒ προκειμένου να υπάρχουν ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στους αερολιμένες. 

Για το ζήτημα αυτό υπάρχει διαφωνία μεταξύ του υπουργείου υγείας και της Fraport σε ό,τι αφορά την ανάληψη του κόστους των υπηρεσιών αυτών. Οι συζητήσεις ωστόσο μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πηγές που έχουν καλή γνώση της υπόθεσης, το θέμα αναμένεται να επιλυθεί σύντομα. 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο Δημόσιο, τη Fraport και τις τράπεζες με τις οποίες η εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις δανεισμού, ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, η ευρωπαϊκή τράπεζα ανασυγκρότησης, η τράπεζα ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας, και η Alpha. 

Η συμφωνία αυτή (state direct agreement) καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αντισυμβαλλόμενων αναφορικά με τους όρους των συμβάσεων δανεισμού. 

Πριν από λίγες ημέρες, η Fraport Greece πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 620 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται πλέον σε 650 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό του εφάπαξ τιμήματος για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το οποίο ανέρχεται σε 1,234 δισ. €.

Διαβάστε επίσης