Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας - Συνελήφθη και απελάθηκε Τουρκάλα υπουργός

Με τη χρήση βίας κατάφεραν να απομακρύνουν τους Τούρκους διαδηλωτές από το προξενείο οι Ολλανδοί αστυνομικοί

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε, η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, όπου αναμενόταν να απευθυνθεί σε συγκέντρωση ομοεθνών του οπαδών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα, με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του, μια σειρά υπερεξουσιών.

Την απαγόρευση αυτή, ακολούθησε εκείνη της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η εν λόγω συγκέντρωση οπαδών του Ερντογάν.

tourkia3.jpg

Οι ολλανδικές αρχές αποφάσισαν τελικώς να “τραβήξουν το σχοινί” θέτοντας υπό κράτηση την Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, ώστε να την αποτρέψουν από το να μιλήσει στη διαδήλωση. Η Τουρκάλα υπουργός Σαγιάν Καγιά είχε ταξιδέψει οδικώς από την Γερμανία προς την ολλανδική πόλη. Το δίκτυο RTL ανέφερε ότι η Καγιά κηρύχθηκε «ανεπιθύμητη αλλοδαπή» και μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία στην Γερμανία.

tourkia11.jpg

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν στο ολλανδικό έδαφος προεκλογικές εκστρατείες ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. “Μου ζητήθηκε να εγκαταλείψω την χώρα και να επιστρέψω στην Γερμανία το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η Καγιά. “Δεν θα φύγω μέχρι να μου επιτραπεί να πάω να συναντήσω τους συμπολίτες για τουλάχιστον πέντε λεπτά”, πρόσθεσε.

tourkia7.jpg

Εν μέσω της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, η ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε αργά το βράδυ του Σαββάτου, χρησιμοποιώντας κλομπ και έφιππες αστυνομικές δυνάμεις, τους περίπου 1.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ κρατώντας τουρκικές σημαίες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Αγκυρα “για κάποιο χρονικό διάστημα”. ”Κλητεύσαμε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας στην Τουρκία για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας σχετικά με την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης. Επίσης του δηλώσαμε ότι δεν επιθυμούμε ο Ολλανδός πρέσβης να εκτελεί τα καθήκοντα του για κάποιο χρονικό διάστημα”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι "ναζί" Ολλανδοί και ο "τρελός" Ερντογάν

Η απαγόρευση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, που μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτήρισε «φασίστες και απομεινάρια των ναζί» τους Ολλανδούς. Τα σχόλιά του, φυσικά, δεν έμειναν αναπάντητα. Επίσης από προεκλογική συγκέντρωση (σ.σ. έχει εκλογές στην Ολλανδία την Τετάρτη 15.03.2017) ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτήρισε τρελό και απαράδεκτο!

tourkia2.jpg

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο», τόνισε.

Η άδεια χωρίς επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή στην Άγκυρα

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με τους Τούρκους η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου έχουν αποκλεισθεί για λόγους ασφαλείας.

Οργή και διαδηλώσεις στην Ολλανδία - Φόβοι για περαιτέρω επεισόδια

Μετά από όλα αυτά, οι Τούρκοι που ζουν στην Ολλανδία κατέβηκαν στους δρόμους. Συγκεντρώθηκαν έξω από το Προξενείο της χώρας τους, που προηγουμένως απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκάλα υπουργό και με τουρκικές σημαίες αλλά και εικόνες του Ερντογάν διαδήλωσαν υπέρ της Τουρκίας.

Φώναζαν "Τουρκία" ή συνθήματα υπέρ του Τούρκου Προέδρου ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις τους είχαν υπό αυστηρή εποπτεία. Μάλιστα, οι αστυνομικοί όπως βλέπετε στο βίντεο ντοκουμέντο, χρησιμοποιούν τα σκυλιά για να τους διώξουν. Τα σκυλιά αγριεμένα γαβγίζουν και πλησιάζουν απειλητικά τους διαδηλωτές που το βάζουν στα πόδια για να μην τους δαγκώσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ REUTER