Κ. Χρυσόγονος: Το 2010 έστω και με μεγάλο κόστος θα μπορούσε να αποφασιστεί Grexit

«Ο Σόιμπλε εμπορεύεται για ίδιον όφελος την εχθρότητα των Γερμανών προς την Ελλάδα»

«Εμπορεύεται για ίδιον όφελος την εχθρότητα των Γερμανών προς την Ελλάδα ο Σόιμπλε και, ακόμη και εάν Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστερά σχηματίσουν ικυβέρνηση συνασπισμού, οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, που είναι τον Ιούλιο, προηγούνται των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο ανέφερε: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα θα ήταν καλύτερο αυτό να γίνει ως τις 20 Μαρτίου και το επόμενο Eurogroup».

«Πού θα καταλήξει αυτή τη φορά θα το δούμε με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, θα έχουμε μία σαφή εικόνα πού το πάνε αυτοί και πού το πάμε κι εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χρυσόγονος εξάλλου αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Γερμανία, επισημαίνοντας «ότι είναι εχθρικό το κλίμα για την Ελλάδα σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που θέλει τη χώρα εκτός ευρώ και ούτε καν δανειακή της στήριξη. Το εισπράττουμε και όσοι προσπαθούμε, με άρθρα, ομιλίες, παρουσία στα γερμανικά ΜΜΕ, υπάρχει εχθρότητα στον κόσμο, δεν είναι θέμα πολιτικών».

«Αυτή την εχθρότητα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εμπορεύεται για το δικό του πολιτικό όφελος, άλλοι όπως το ακροδεξιό AfD την ενστερνίζονται πλήρως. Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι, η Αριστερά είναι αναφανδόν στην άλλη όχθη, αν μπορέσει να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνασπισμού αυτών των τριών θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, οι εκλογές στη Γερμανία είναι το Σεπτέμβριο, αλλά οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Έχουμε μπλεχτεί όλοι με το κοινό νόμισμα σε ένα σχήμα που δεν το ξέραμε από την αρχή, τώρα και να θέλουμε δεν μπορούμε να βγούμε», είπε ο κ. Χρυσόγονος. «Ειδικά για την Ελλάδα, θα ήταν ρεαλιστική η πολιτική επιλογή μίας μη εισόδου στο ευρώ το 1998, ενώ το 2010 έστω και με μεγάλο κόστος θα μπορούσε να αποφασιστεί μία έξοδος ή να απειληθούν σοβαρά με αυτή την επιλογή οι δανειστές μας, για να υπάρξει μία καλύτερη συμφωνία. Αυτό που τελικά έγινε το 2010-2012 ήταν καταστροφικό, με την Ελλάδα να αποπληρώνει ομόλογα στο 100% της αξίας τους την ώρα που οι κάτοχοί τους τα ξεπουλούσαν στο 50%».

«Ακόμη κι αν φεύγαμε, το χρέος μας θα παρέμενε σε ευρώ και άρα θα διογκωνόταν, αμφιβάλλω εάν θα δέχονταν οι δανειστές ένα κούρεμα έστω στο ύψος της υποτίμησης της δραχμής», όπως είπε.

«Το όπλο που έχουμε σήμερα», συνέχισε ο κ. Χρυσόγονος, είναι ότι «έχουμε ισορροπήσει τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικό όσο και σε επίπεδο τρεχουσών συναλλαγών, άρα όχι μόνο δεν επιβαρύνουμε κανέναν αλλά έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε μέρος των τόκων, που είναι 5-6 δισ. το χρόνο». «Από δω και πέρα τους ζητάς ανάσα για να ορθοποδήσεις, αλλά δεν αρκεί η διαπραγμάτευση, όσο χαρισματικοί και να είναι οι διαπραγματευτές».

Διαβάστε επίσης