Π. Ρήγας: Δικαιώθηκε η επιμονή μας για μια συνολική πολιτική συμφωνία

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η συζήτηση για χρέος και τα μεσοπρόθεσμα»

«Η έκβαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δικαιώνει την επιμονή μας για μια συνολική πολιτική συμφωνία» τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, αναλύοντας και αξιολογώντας την, σε σειρά σημερινών συνεντεύξεών του, στην ΕΡΤ, τον ρ/σ του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου «Πρακτορείο 104,9», τον Real Fm, τον Alpha Radio.

Ο κ. Ρήγας στάθηκε στα τρία κύρια σημεία που χαρακτηρίζουν αυτή τη συμφωνία η οποία και επιτεύχθηκε. Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι περιέχει το πολιτικό πλαίσιο για τα μέτρα και τα αντισταθμιστικά τους.

«Συμφωνήσαμε για την εφαρμογή ενός μείγματος πολιτικής, με ισορροπημένο δημοσιονομικό κόστος, μηδενικής δηλαδή λιτότητας» είπε, εξηγώντας ότι «για κάθε μέτρο που θα νομοθετηθεί, θα νομοθετηθεί και το αντίμετρό του, εάν δηλαδή υπάρξει κάποια μείωση του αφορόλογητου, θα ψηφιστεί μια αντίστοιχη παρέμβαση μείωσης του ΦΠΑ ή του ΕΝΦΙΑ (ενδεικτικά)».

«Αναζητούμε», τόνισε, «το καλύτερο ισορροπημένο πακέτο, το οποίο θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα από το 2019» και επισήμανε ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν θα έχουν άμεση ισχύ, δεν θα υπάρξουν μέτρα υπό αίρεση. Δεύτερον, η συμφωνία «επαναφέρει την κανονικότητα στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μάλιστα άμεσα μετά την οριστική επικύρωση της συμφωνίας και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Τρίτον, «δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο τριών δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την ΕΚΤ και άλλους φορείς και θα διοχετευθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα, για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Ρήγας τόνισε, ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η συζήτηση για χρέος και τα μεσοπρόθεσμα. Επισήμανε ότι επίκειται η συνάντηση των κκ Μέρκελ – Λαγκάρντ, αύριο στο Βερολίνο και πως από τη στιγμή που έχει επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία, οι θεσμοί -που έχουν γνωστές διαφορές για το συγκεκριμένο ζήτημα- οφείλουν να πάρουν θέση και να σταματήσουν τις καθυστερήσεις.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία και το σύνολο του κόμματος είναι απολύτως αρραγή», υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΕ. Τόνισε ότι η εικόνα από όλες τις εσωτερικές και δημόσιες κομματικές διεργασίες του τελευταίου διαστήματος, είναι ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και ότι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Βάλλοντας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «η επένδυση στην καταστροφολογία με την ευχή να μην κλείσει η αξιολόγηση και να πέσει η κυβέρνηση απέτυχε, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί». Παρατήρησε ότι το ζήτημα πλέον είναι εάν θα αντέξει ο πρόεδρος της ΝΔ «ο οποίος όλο αυτό τον καιρό εφάρμοζε το δόγμα “Βάστα Σόιμπλε να πέσει η κυβέρνηση” και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο». «Αυτό είναι κάτι που έχει πλέον αντιληφθεί όλη η κοινωνία», είπε, προσθέτοντας: «Περιμένουμε σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της να μας πούνε εάν θα ζητήσουν πάλι εκλογές».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση» και ότι θα πρέπει να σταματήσει η κινδυνολογία. Ανέφερε ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις, σε όλες τις συμφωνίες στις οποίες καταλήγει, κύριο μέλημά της είναι να μην υπάρχει καμιά μείωση της δυνατότητας διαβίωσης των πολιτών. «Οι προσπάθειες τις οποίες κάνουμε έχουν πολλές φορές θετικά αποτελέσματα» είπε, παραπέμποντας στην περίπτωση του ασφαλιστικού ως χαρακτηριστικού της «κινδυνολογίας» τον περασμένο χρόνο, τη στιγμή που, όπως είπε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70-80% των ασφαλισμένων πληρώνουν φέτος μικρότερες εισφορές.

«Μέχρι χθες κανείς δεν πίστευε πως θα καταφέρναμε να φτάσουμε σε μία τέτοια συμφωνία. Και κανείς δεν πίστευε πως θα καταφέρναμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και μάλιστα με θετικούς όρους», σημείωσε ο κ. Ρήγας. Και υπογράμμισε: «Αποδεικνύεται λοιπόν πως η δική μας κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Αριστεράς, δίνει μια μάχη με δύσκολους όρους και καταφέρνει να κάνει αυτό που έχει υποσχεθεί: βήμα-βήμα να τελειώνουμε με την επιτροπεία και τα μνημόνια και να βγούμε στις αγορές».

Διαβάστε επίσης