Γιάννης Μπαλάφας: Νέα μέτρα αντίθετα από τις αρχές μας δεν θα γίνουν δεκτά

Πεπεισμένος δηλώνει για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και μάλιστα με θετικό πρόσημο εκφράζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας και προβλέπει εκ νέου νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ολοκληρωθεί θετικά. Δεν συμφέρει κανέναν από όσους πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη να συνεχιστεί η αβεβαιότητα. Μόνο όσοι θέλουν Ευρώπη με κάθε είδους φράκτες και αποκλεισμούς έχουν συμφέροντα από μια μακρόσυρτη και ατελέσφορη διαπραγμάτευση. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, υπάρχουν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, οι οποίες περιγράφουν τις δεσμεύσεις και των δυο πλευρών. Εμείς θα είμαστε απολύτως συνεπείς σε σχέση με αυτές τις δεσμεύσεις. Νέα μέτρα «παράλογα», αντίθετα από τις αρχές μας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν θα γίνουν δεκτά», λέει ο κ. Μπαλάφας.

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ των ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων αποκλείοντας ωστόσο συνεργασία με τη ΝΔ. «Δεν μπορεί να πάμε σε τεχνητές συγκολλήσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαλάφας εκφράζει ανησυχία για την ενδυνάμωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του λαϊκισμού και των φωνών που τάσσονται κατά του ενιαίου νομίσματος και αναδεικνύει το ερώτημα «μήπως πρέπει και όσοι στην Ευρώπη υπερασπίζονται το ενιαίο νόμισμα να συζητήσουν και για ενιαίες πολιτικές». «Μήπως εκτός από το νόμισμα πρέπει να δούμε και θέματα ανάπτυξης, στήριξης επενδύσεων, αντιμετώπισης της ανεργίας και βεβαίως αντιμετώπισης του προσφυγικού;».

Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου που δέχθηκαν τις μεγάλες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, σημειώνει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν επιτρέπει τη μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων αν δεν έχει ολοκληρωθεί με θετική έκβαση το αίτημα ασύλου τους. Ωστόσο σημειώνει η Υπηρεσία Ασύλου έχει τριπλασιαστεί, υπάρχει αύξηση τόσο του προσωπικού όσο και του αριθμού των αποκεντρωμένων υπηρεσιών ασύλου, γεγονός που «θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο στον πρώτο βαθμό». «Ευελπιστούμε, τα νησιά μετά το Πάσχα καθημερινά θα έχουν αισθητά μειωμένο πληθυσμό από όσο είχαν στις αρχές του χρόνου», προσθέτει. 

 

Διαβάστε επίσης