Δασικοί χάρτες: Για να λυθεί το πρόβλημα της προστασίας των δασών ή ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο;

Του Χρήστου Πατούχα, επικεφαλής της "Ανυπότακτης Πολιτείας"

Προς τον κύριο Δήμαρχο Πατρέων, Προς την κυρία Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Πάτρα 12/2/2017

Κύριε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε

Δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες οι δασικοί χάρτες. Υποθέτω ότι ο σκοπός τους, είναι η πλήρης και οριστική οριοθέτηση των δασών, για να σταματήσουν στο μέλλον οι αμφισβητήσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, να σταματήσουν οι μελλοντικές καταπατήσεις, να μπει μια τάξη στην άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση, για την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Παρατήρηση πρώτη: Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μην πω ότι έπρεπε να είναι από τα πρώτα μελήματα του Ελληνικού Κράτους από την σύσταση του. Ας θυμηθούμε επίσης το περίφημο Εθνικό Κτηματολόγιο του Λαλιώτη, τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για αυτό, εργασία που αν δεν έμεινε ημιτελής, κανένας δεν γνωρίζει σήμερα την τύχη της.

Παρατήρηση δεύτερη: Η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, μελέτη σοβαρή και απαραίτητη για όλη την Χώρα, θα είχε σαν προϋπόθεση της και αποδεικτικό στοιχείο και τους δασικούς χάρτες. Μάλιστα με δασικούς χάρτες διαδοχικών χρονολογιών, οι οποίοι όμως θα ολοκληρώνονταν με αναλυτική τοπογράφηση της διαμορφωμένης σήμερα κατάστασης.

Παρατήρηση τρίτη: Είναι απολύτως προφανές, ότι οι χάρτες που δημοσιεύτηκαν, πάσχουν από τεράστια προχειρότητα, βρίθουν λαθών, παραβιάζουν τα όρια σχεδίων πόλης και νόμιμων οικισμών, καταργούν αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθιστούν παράνομα κτίσματα με νόμιμες οικοδομικές άδειες, οι οποίες μάλιστα έχουν εκδοθεί με συγκατάθεση και έγκριση των αρμόδιων Δασικών Αρχών, οδηγούν σε τραγελαφικά σε βάρος των πολιτών αποτελέσματα.

Παρατήρηση τέταρτη: Παραδείγματα: Το Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Αθλητικό Κέντρο Τόφαλος, το Βιοτεχνικό Πάρκο, τα Αρσάκεια Σχολεία και δεκάδες άλλα κτίσματα, ιδιαίτερα στους οικισμούς των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Και εκατοντάδες ιδιωτικά ακίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται να σηκώσουν το τεράστιο βάρος. Γιατί:

Παρατήρηση Πέμπτη: Η Πολιτεία, καλεί τους θιγόμενους, αυτοί να αποδείξουν την ορθότητα των ισχυρισμών τους. Πως; Καταβάλλοντας οικονομικό παράβολο πολύ σημαντικό, ανάλογα με την έκταση τους και προσφεύγοντας σε ιδιώτη μηχανικό, ο οποίος φυσικά θα δουλέψει με αμοιβή, για να συντάξουν τοπογραφικά διαγράμματα με συντεταγμένες, μια συνολική δαπάνη που οι περισσότεροι στις παρούσες συνθήκες, αδυνατούν να καταβάλλουν. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να παραιτηθούν από τα δικαιώματα σε πατροπαράδοτες ιδιοκτησίες τους.

Η Κυβερνητική ευθύνη για την απίστευτη προχειρότητα είναι αυταπόδεικτη. Καθιερώνει ένα ακόμα εισπρακτικό μέτρο από το οποίο αναμένεται να εισρεύσουν μερικά δις, προσθέτοντας τα στα υπόλοιπα της τεράστιας φοροεπιδρομής που επιβάλλουν η Τρόικα και οι δανειστές. Αλλά και δεν έχει η προχειρότητα αυτή κανένα στοιχείο ευνομούμενης πολιτείας. Είναι μια δημόσια «αρπαχτή». Το Κράτος οφείλει να αποδεικνύει τα δικαιώματα του έναντι των πολιτών, όχι το αντίστροφο.

Κύριε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της αναταραχής που έχει προκαλέσει σε χιλιάδες συνδημότες μας, σας προτείνω, αφού το επεξεργαστούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, να το φέρετε για συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με κάθε τιμή

Χρήστος Πατούχας, για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Διαβάστε επίσης