Κ. Χρυσόγονος: Δεν αποκλείω εκλογές αν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

σε συνέντευξή του

Την ανάγκη να γίνουν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές "ώστε να εξευρεθεί ένας λογικός συμβιβασμός" για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Χρυσόγονος σε συνέντευξή του στο Capital.gr.

Χαρακτήρισε "δολοφονικά" τα μέτρα λιτότητας που ζητά το ΔΝΤ ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών αν υπάρξει αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση.

"Δεν βλέπω δυνατότητα για τέταρτο πρόγραμμα διακρατικού δανεισμού (μετά τα προηγούμενα των ετών 2010,2012 και 2015), κυρίως επειδή το πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις των δανειστών θα ήταν μάλλον απαγορευτικό. Άρα τέταρτο μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός βέβαια αν με αυτό εννοούμε τους όρους που θα συνόδευαν έναν επαχθή δανεισμό χαμηλού ύψους (περίπου 6 έως 10 δις ευρώ) από το ΔΝΤ, ο οποίος όμως και από εμάς είναι ανεπιθύμητος και προσκρούει σε πολλαπλές δυσχέρειες από την πλευρά του Ταμείου. Δημοσιονομικοί περιορισμοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν ούτως ή άλλως, αφού το ελληνικό δημόσιο χρέος, ακόμα και μετά την ελάφρυνση του με τα μεσοπρόθεσμα και ενδεχομένως αργότερα και με τα μακροπρόθεσμα μέτρα, θα συνεχίσει να είναι υψηλό. Ωστόσο, δεν θα συνιστούν κατά κυριολεξία 'μνημόνιο', εφόσον επιστρέψουμε στις αγορές το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2018. Όσο για το ενδεχόμενο εκλογών, δεν μπορώ να το αποκλείσω εάν προκύψει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό είναι απευκταίο σενάριο για τη χώρα" σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος.

Χαρακτήρισε "σύνθετο παζλ" την συζήτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. "Αν επιμένουν κάποιοι από τους Ευρωπαίους δανειστές να το θέλουν, ας το κρατήσουν ως τεχνικό τους σύμβουλο", σημείωσε, ενώ εκτιμά πως "ιδανικό θα ήταν να μην "φορτωθούμε" ένα νέο δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου".

Παράλληλα, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε την ανάγκη "να αποκλιμακωθούν το συντομότερο δυνατό οι εξαιρετικά υψηλοί φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές, οι οποίοι υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας", ενώ εκτιμά ότι σε μια δεκαετία περίπου η ευρωπαϊκή θεσμική "αρχιτεκτονική" θα είναι πολύ διαφορετική.

Πηγή: capital.gr​

Διαβάστε επίσης