Πάτρα: Πελετίδης σε Τσιρώνη για αγρότες: Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές

Συναντήθηκαν στο Δημαρχείο

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη είχε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην οποία παρέστη ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού  Περιβάλλοντος, και Έργων Υποδομής, Παύλος Στάμος.

Ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρέδωσε στον Υφυπουργό Υπόμνημα, το οποίο αναφέρει τα εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Πατρέων, όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας μας. Στο σύνολο της έκτασης, που είναι 333 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ξεκινά από τα Καμίνια και φτάνει ως τη Ροδινή, από τη Θάλασσα έως και τις κορυφές του Παναχαϊκού. Περιλαμβάνει σημαντικό κομμάτι αγροτικών εκτάσεων και βοσκοτόπων.

Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας έχει φέρει σε δεινή θέση τους  φτωχούς αγρότες, που ήδη, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της Ε.Ε., της βαριάς φοροεπιδρομής που δέχονται είναι αντιμέτωποι με την καταστροφή. Το ξεκλήρισμα τους αποτελεί σίγουρο δρόμο, αν η πολιτεία, η Κυβέρνηση δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην αποζημίωση τους.

Θεωρούμε ότι έχει επείγοντα χαρακτήρα να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο.

Επίσης να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων για προμήθεια ζωοτροφών.

Χρειάζεται η κυβέρνηση να πάρει, άμεσα και δραστικά μέτρα για να μην υπάρξουν - κι αν εμφανιστούν να χτυπηθούν αμέσως - φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από "αετονύχηδες" οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.

Ως Δημοτική Αρχή  στηρίζουμε και υιοθετούμε τα δίκαια αιτήματα της φτωχής αγροτιάς, όπως σταθήκαμε δίπλα και στηρίξαμε τους αγώνες που πραγματοποίησαν οι αγρότες της περιοχής μας το προηγούμενο διάστημα.

Κύριε Υπουργέ,

Η τεράστια μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των δήμων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά αναγκαία έργα και υποδομές να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Αυτό αφορά και το Δήμο Πατρέων.

Βρίσκονται στην ευθύνη μας, χωρίς όμως την αντίστοιχη χρηματοδότηση, εκατοντάδες χιλιόμετρα ορεινού οδικού δικτύου και αγροτικών δρόμων. Ιδιαίτερα το ορεινό κομμάτι του Δήμου μας παραμένει δεκαετίες χωρίς συντήρηση, με τις συνέπειες της έλλειψής της να είναι εμφανείς. Τα έργα αυτά δε χρηματοδοτούνται από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών. Χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα είναι η  κατολίσθηση που υπάρχει σε ορεινό δρόμο μεταξύ Καμινιών και Θεριανού, όπου εξαιτίας της έχει αποκλειστεί μία μεγάλη αγροτική περιοχή με καλλιέργειες, κάτι που αναγκάζει τους αγρότες της περιοχής να πηγαίνουν στα χωράφια τους με τα πόδια. Παρ’ όλες τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, προχωρήσαμε στη ολοκλήρωση της επισκευής του δρόμου που οδηγεί στην κορυφή του Παναχαϊκού και εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Άμεσα χρειάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  να χρηματοδοτήσει την συντήρηση του συνόλου του ορεινού δικτύου του Δήμου Πατρέων, που είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Ο Καλλικρατικός  Δήμος Πατρέων,  εμπεριέχει πλέον τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους Ρίου, Μεσσάτιδας, Παραλίας, Βραχνεΐκων. Ο νέος πλέον Δήμος έχει στην ευθύνη του ένα εκτεταμένο δίκτυο αρδευτικών υδραυλάκων. Είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, για την ύδρευση των αγροτικών καλλιεργειών, να υπάρξει χρηματοδότηση για να αντικατασταθούν από κλειστούς αγωγούς, που θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική εξοικονόμηση σε υδάτινους πόρους.  

Κύριε Υπουργέ,

Ξεχωρίζουμε τα παραπάνω θέματα που σας θίξαμε  ως πιο σημαντικά διότι αφορούν αναγκαία μέτρα και υποδομές, που πρέπει να χρηματοδοτηθούν και αφορούν τελικά την επιβίωση των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρακαλούμε να ανταποκριθείτε άμεσα σε αυτά.

 

 

Διαβάστε επίσης