Το 28,2% των εδαφών προτείνει ο Αναστασιάδης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

​Με την κατάθεση χαρτών αναμένονται να συνεχιστούν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με τη συζήτηση να στρέφεται στο εδαφικό.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης που παρουσίασε η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.

Ο χάρτης αυτός, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση και άρα, δεν μπορεί να θεωρείται ως ο χάρτης της συμφωνίας.

Έντονη αντίδραση για τις διαρροές

Οι πληροφορίες για τους χάρτες που θα κατατεθούν έχουν προκαλέσει την έντονη ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση για προσοχή στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι οι κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και προβαίνουν σε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση. «Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί» σημείωσε.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο αντιπροέδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να καταστρέψουν τις συνομιλίες. Έδωσαν το χάρτη μας στα ΜΜΕ. Αίσχος!!» [Clipboard01]

Χάρτη με ποσοστό 29,2% αναμένεται να καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, από τη μεριά της, αναμένεται να καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2% δήλωσε επίσημα ο εκπρόσωπος του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εάν ο χάρτης που θα καταθέσει η τ/κ πλευρά είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά.

clipboard0113.jpg

Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιόν της.

Διαβάστε επίσης