Σε κάθετη πτώση ο τζίρος των καταστημάτων στις γιορτές - Απογοητευμένοι οι έμποροι της Πάτρας αναμένουν "άσπρη μέρα" με τις εκπτώσεις

έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ
φωτογραφία αρχείου

Πτωτική τάση εμφάνισαν οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για την εορταστική περίοδο.

Στην έρευνα καταγράφονται οι εκτιμήσεις από τους Εμπορικούς Συλλόγους. Σύμφωνα με αυτές, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο διάστημα των φετινών εορτών εμφάνισαν πτωτική τάση στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών, η οποία σε μεσοσταθμική βάση ανήλθε στα επίπεδα του 17,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο.

Η γενική τάση που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων είναι ότι η περίοδος των φετινών εορτών δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους δήλωσαν ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην Πάτρα παρουσιάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων κατά 10% σε σχέση με το 2015.

Πλέον, όπως τονίζουν, αναμένουν να δουν κάτι να κινείται τώρα με τις εκπτώσεις.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις συμφωνούν με τα ευρήματα της δειγματοληπτικής έρευνας που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, τονίζει η ΕΣΕΕ. Παρόλη την επικρατούσα γενική υποτονική αγοραστική κίνηση, το λιανικό εμπόριο επιμένει και συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για ανάκαμψη, υιοθετώντας προσφορές μειωμένων τιμών στους καταναλωτές, ακόμα και κατά την εορταστική περίοδο.

«Ελπίζουμε πως οι 50 ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων με συνολικό τζίρο 5,4 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου από τα 4 δισ. ευρώ, των 15 ημερών της εορταστικής περιόδου, που δυστυχώς δεν δικαίωσε, για άλλη μια χρονιά, τις αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου», δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

«Το 2017 ξεκίνησε με αντιφατικές συνθήκες, δεδομένα προβλήματα και 17 μεγάλες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό που επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων μας. Ωστόσο, ευελπιστούμε πως ο δυναμικός χαρακτήρας της ελληνικής αγοράς, η ευελιξία των Ελλήνων εμπόρων και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποτελέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την αναστροφή της υφιστάμενης αρνητικής συγκυρίας».

Παρατίθεται αναλυτικός πίνακας με τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων αναφορικά με τη μεταβολή των πωλήσεων στα καταστήματα, σε 83 περιοχές της χώρας, όπως τα δημοσίευσε το imerisia.gr.

market.jpg

Διαβάστε επίσης