Πάτρα: Διχάζει η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος - Σύσκεψη ζητούν οι επαγγελματοβιοτέχνες

τον αρχικό σχεδιασμο υιοθετεί ο Δήμος

Διχάζει τις επαγγελματικές τάξεις η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, λίγους μήνες πριν ο Δήμος Πατρέων υλοποιήσει τον σχεδιασμό του. Η προοπτική είναι γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς όμως πλησιάζει ο καιρός τα σχέδια να γίνουν πράξη, συνεχίζουν να καταγράφονται αντιδράσεις.

Την αντίθεσή τους στην πλήρη πεζοδρόμηση της Μαιζώνος εκφράζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων του Νομού Αχαϊας, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να αλλάξει το σχεδιασμό της.  Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣΝΑ στις 21/12/2016.

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος προς τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Εργων Παύλο Στάμο, ζητά να γίνει ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων με στόχο να τεθεί επί τάπητος η πρότασή τους για μερική πεζοδρόμηση της κεντρικής αρτηρίας της πόλης με στόχο να επιτρέπεται η ήπια μορφής κυκλοφορία των οχημάτων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων στην επιστολή τονίζεται ότι θα μπορούσε η Μαιζώνος  σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσαν να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια και στη λωρίδα που θα δημιουργηθεί στη μέση να επιτρέπεται η  κυκλοφορία λεωφορείων, ταξί, φορτηγών φορτοεκφόρτωσης και βεβαίως οχημάτων εκτάκτου ανάγκης (ασθενοφόρων, πυροσβεστικών κλπ.).

Στο παρελθόν υπέρ της πήρους πεζοδρόμησης είχε ταχθεί η ΟΙΚΙΠΑ, όπως και άλλοι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς.

Πλέον όμως η Δημοτική Αρχή τείνει να έχει λάβει τις αποφάσεις της κινούμενη προ την πλήρη πεζοδρόμηση, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, έχοντας μελετήσει ενδιαμέσως την εκδοχή της ήπιας πεοζοδρόμησης.

Δηλαδή θα ισχύσει η πλήρης πεζοδρόμηση της Μαιζώνος από την Αράτου μέχρι και την Γούναρη, καθώς από την τελευταία κυκλοοριακή μελέτη που εκπονήθηκε προκύπτει ότι ο κυκλοφοριακός φόρτος που θα υπάρξει σε άλλους δρόμους τους κέντρου από αυτή την παρέμβαση δεν θα είναι αποτρεπτικός. 

Το συγκεκριμένο έργο προγραμματίζεται να ενταχθεί στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) και να προχωρήσει μετά την διάνοιξη της Κανακάρη και την αντιδρόμησης της Κορίνθου η οποία περίπου από το 3ο τρίμηνο του 2017 θ’ αποτελεί είσοδο προς το κέντρο και όχι έξοδο προς Αθήνα. Για όλα τα παραπάνω αλλά και τις υπόλοιπες αναπλάσεις που φιλοδοξεί να εντάξει η δημοτική Αρχή στο ΣΕΣ 2015-2020

Διαβάστε επίσης