Νέα Πόλη: Προβληματισμοί για τον προϋπολογισμό του δήμου Πατρέων

ανακοινωση

Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό του δήμου Πατρέων του έτους 2017, η «Νέα Πόλη» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Χριστόπουλος δήλωσε ότι, ο προϋπολογισμός του δήμου Πατρέων για το 2017 είναι ανεφάρμοστος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών και με βάση τις εισπράξεις που εμφανίζονται στην εισήγηση της δημοτικής αρχής.

Λεπτομερέστερη εικόνα έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Θεόδωρος Ξυλιάς, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της παράταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 εμφάνιζε ότι ο δήμος θα εισπράξει περί τα 200 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα εισπράξει περίπου 99 εκατ. ευρώ. «Άρα το τεχνικό πρόγραμμα και οι δράσεις του δήμου είναι στον αέρα κατά 50%. Επίσης, υπάρχει μια πληθώρα αναμορφώσεων του προϋπολογισμού που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη δημοτική αρχή και δεν θα ισχύουν στο τέλος του 2017» επεσήμανε.
Στον κοινωνικό οργανισμό ο Θ. Ξυλιάς εκτιμά ότι η δημοτική αρχή δεν έδωσε βάρος όσον αφορά στον δημοτικό προϋπολογισμό (σ.σ. δεν αναφέρεται στον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου, που είναι χωριστός από του δήμου), αν και θα έπρεπε να το κάνει λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών που βιώνει η λαϊκή οικογένεια. Αναφέρει ότι φέτος, όπως και την περσινή χρονιά, το κονδύλι για τον κοινωνικό τομέα ήταν κουτσουρεμένο. Η διαφορά από έτος σε έτος κυμαίνεται περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Για τον Θ. Ξυλιά η συγκεκριμένη επιλογή επιβεβαιώνει ότι η δημοτική αρχή δεν δίνει στον κοινωνικό οργανισμό την προσοχή που όφειλε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία. «Την ίδια στάση έδειξε και στα ανταποδοτικά τέλη, όταν εισηγήθηκε μειωμένα τέλη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αποδείχθηκε από τους πίνακες που ζητήσαμε και μας παραδόθηκαν ότι διευκολύνει πολύ λίγους άπορους συνδημότες μας» δήλωσε και εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή η ενημέρωση ήταν ελλιπής.
Στον πολιτισμό και το ΔΗΠΕΘΕ ο Θ. Ξυλιάς έκανε λόγο για παχυλή αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, Κώστα Καζάκου. Με την ιδιότητα του εισηγητή της παράταξης μίλησε για έλλειψη ευαισθησίας και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να είναι πιο προσεκτική σε τέτοια θέματα λόγω και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του Πατραϊκού λαού. Δεν βρήκε ικανοποιητικές τις απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της δημοτικής αρχής και ξεκαθάρισε ότι δεν στοχοποιείται  ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Θεωρεί όμως ότι θα πρέπει να είναι ανοικτή η δημοτική αρχή στην κριτική της αντιπολίτευσης.
Για τις συνεχιζόμενες περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Θ. Ξυλιάς τόνισε ότι δεν υπάρχει δημοτική αρχή που να είναι ικανοποιημένη από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των δήμων. «Φυσικά, δεν αισθανόμαστε ούτε εμείς ικανοποίηση. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε μια κατάσταση και να εκμεταλλευτούμε κάθε πηγή χρηματοδότησης που θα είναι προς το συμφέρον των συμπολιτών μας. Αν η δημοτική αρχή πιστεύει ότι μπορεί να βρει τα χαμένα έσοδα στον ΤΑΠ, στα τέλη από τραπεζοκαθίσματα των ορεινών τοπικών κοινοτήτων κ.ο.κ., εμείς λέμε ότι αυτό είναι αδικία…».
Ο Θ. Ξυλιάς απέδωσε ευθύνες στη δημοτική αρχή για εγκατάλειψη της ακίνητης περιουσίας της. Έφερε σαν παράδειγμα το χώρο της πρώην βιομηχανίας Λαδόπουλου, εντός του οποίου βρίσκεται και η αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, κάλεσε τους συναδέλφους του από την πλειοψηφία να ρίξουν μια ματιά έξω από το παράθυρο της αίθουσας προς επιβεβαίωση των λεγομένων του.
Επίσης, ζήτησε την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων έργων του τεχνικού προγράμματος για τα παρελθόντα έτη και έκανε αναφορά στην έλλειψη κονδυλίων για τα αντιπλημμυρικά έργα. Όσον αφορά στις ευθύνες που απέδωσε η δημοτική αρχή για πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο της πόλης το 2015 εξαιτίας έργων που εκτέλεσαν προκάτοχοί της, ο Θ. Ξυλιάς απάντησε ότι τα φρεάτια πλημμύρισαν επειδή δεν καθαρίστηκαν από την ΔΕΥΑΠ. 

Διαβάστε επίσης