Πάτρα: Κινητός κινηματογράφος και συγκέντρωση ρούχων για τους πρόσφυγες στο Rion Beach

Οι ταινίες του Σαββατοκύριακου

Μία συναρπαστική και ταυτόχρονα συγκινητική ταινία για έναν εννιάχρονο, που ήθελε να μάθει βιολί παρά τις παρατηρήσεις του πατέρα του και μία μεταφορά στη μεγάλη οθόνη ενός εκ των παραμυθιών του  Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, αποτελούν για αυτό το διήμερο (Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου) τις προβολές του χειμερινού κινητού κινηματογράφου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Τις προβολές του Σαββατοκύριακου ανοίγει  «Ο Φιλανδός» μία ταινία που υπογράφει ο Frans Weisz και η οποία θα προβληθεί στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου, στο χώρο του 10ου Λυκείου και 14ου Γυμνασίου στις Ιτιές.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 11.00 το πρωί της Κυριακής στο πλαίσιο των προβολών «ΣΙΝΕΑΚ», στο χώρο της «Αίγλης» – Veso Mare , η κινηματογραφική μεταφορά ενός εκ των παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με τίτλο « O ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ» σε σκηνοθεσία του Paul Grimault.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Rion Beach καλεί όσους εκ των θεατών των δύο προβολών το επιθυμούν και μπορούν, να προσφέρουν ήδη ρουχισμού και παπούτσια, (κυρίως βρεφικά, παιδικά και εφηβικά)  για την αντιμετώπιση των αναγκών που υπάρχουν σε αυτές τις οικογένειες.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

«Ο ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ» του Frans Weisz

(Finn, Ολλανδία / Βέλγιο, 90′, 2013, έγχρωμο, μυθοπλασία)

Μια συναρπαστική και συγκινητική ταινία για ένα εννιάχρονο αγόρι τον Finn, που θέλει να μάθει βιολί, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του…

Ο εννιάχρονος Finn, μετά τον θάνατο της μητέρας του, ζει με τον πατέρα του στην επαρχία. Παίζει ποδόσφαιρο με τον φίλο του τον Erik, αλλά αυτό που πραγματικά θέλει είναι να ασχοληθεί με την μουσική. Ο πατέρας του όμως δεν συμφωνεί και θέλει ο γιος του να παίζει ποδόσφαιρο σαν τα άλλα αγόρια. Ο Finn δεν καταλαβαίνει την επιμονή του πατέρα του. Κοντά σε μια απομονωμένη φάρμα, γνωρίζει ένα ηλικιωμένο γέρο, που παίζει βιολί. Μαγεμένος από το βιολί, πηγαίνει κρυφά στην φάρμα για να κάνει εξάσκηση, ενώ ο πατέρας του νομίζει ότι παίζει ποδόσφαιρο.  Είναι, άραγε, ο μόνος που βλέπει πόσο μαγευτική μπορεί να είναι η μουσική? Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο?

(Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους)

κατάλληλο από 7 ετών και πάνω

 «O ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ» του Paul Grimault

(Le Roi et l’oiseau / The King and the Mockingbird, Γαλλία, 1980, 83′, έγχρωμο, κινούμενο σχέδιο)

Eλεύθερη μεταφορά του παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η βοσκοπούλα και ο καπνοδοχοκαθαριστής» αποτελεί αυτή η σπάνια αυτή ταινία κινούμενων σχεδίων, που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό και σχεδόν εκτός κυκλοφορίας. Προβάλλεται σε νέα αποκατεστημένη κόπια.

Ο Κάρολος ο Πέντε και Τρία Οκτώ και Οκτώ Δεκάξι κυβερνάει τυραννικά το βασίλειο της Τακικαρδίας. Κακομεταχειρίζεται την οικογένεια ενός πουλιού με πολύχρωμα φτερά, που είναι εξαίρετος ομιλητής και ο αφηγητής της ιστορίας μας. Δίνει διαταγή να εξαφανίζονται μέσα σε καταπακτές όλοι όσοι δεν του αρέσουν. Κάποια νύχτα στο δωμάτιο του βασιλιά, τρεις πίνακες -το πορτρέτο και άλλα δύο της γοητευτικής βοσκοπούλας και του μικρού καπνοδοχοκαθαριστή – σαλεύουν και ζωντανεύουν..

Ο Ζακ Πρεβέρ σαν συν-σεναριογράφος δίνει άλλη αξία στην ταινία. Μιλάει από μόνη της.

Διαβάστε επίσης