Γιάννης Στουρνάρας: Τροχοπέδη για τις επενδύσεις μια πιθανή αναβολή ελάφρυνσης του χρέους

Αύριο στη δημοσιότητα για τα κόκκινα δάνεια

Στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια προανήγγειλε ότι θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος ο διοικητής της κ. Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ελληνική οικονομία απ' το β' εξάμηνο έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης και ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 είναι επιτεύξιμος αν και με κινδύνους. Όπως είπε, προϋπόθεση μέχρι τέλος του έτους να κλείσει η αξιολόγηση.

Ο βασικότερος κίνδυνος, που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μη επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας για την αξιολόγηση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. 

Επίσης μία αναβολή των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές θα αποτελούσε τροχοπέδη για τις επενδύσεις στη χώρα. Θα επιβάρυνε επίσης τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο διοικητής της ΤτΕ επίσης ζήτησε επιτάχυνση του ρυθμού μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα αυξήσουν την παραγωγική βάση της οικονομίας.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας τόνισε με έμφαση πως σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, προβλέψεις και εξασφαλίσεις.
 

Ο διοικητής της ΤτΕ πρότεινε έναν "οδικό χάρτη" έξι σημείων για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Αναγνώρισε ότι μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπολοίπων πιστωτών της χώρας "υπάρχουν σημαντικές διαφορές" υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ από το 2019 είναι συμβατός με την βιωσιμότητα του Χρέους εφόσον συνοδευτεί από μέτρα ελάφρυνσης του, όπως η κατά 20 χρόνια επέκταση στις λήξεις των ομολόγων.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει:
 

1. επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι μια νίκη να παραμείνει η κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις

2. Αντιμετώπιση των NPLs. Παρά τη μείωση των δυο τελευταίων τριμήνων το πρόβλημα παραμένει (σ.σ. σχετικά στοιχεία θα δοθούν αύριο). Βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για ένα ταχύτερο πλαίσιο, όπως η δευτερογενής αγορά NPLs και ένα ενισχυμένο πλαίσιο για εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και νομική προστασία των στελεχών που εμπλέκονται στις διαδικασίες. Όπως είπε, αν πιαστούν οι στόχοι των NPLs, οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα κεφάλαια απ' όσα σήμερα. Κάλεσε δε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργητική διαχείριση.

Τα προβλήματα στα Δ.Σ. δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Τις επόμενες εβδομάδες θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες.

3. Κινήσεις στο χρέος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup θα διευκολύνουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Μια μείωση του στόχου στα πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% είναι δυνατή αν συνδυαστεί με ήπια μέτρα που δεν φέρνουν ζημιά στους πιστωτές, όπως η επέκταση για 20 χρόνια των λήξεων.

4. Χαλάρωση και τελικά κατάργηση των capital controls

5. Αλλαγή στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών μετά το 2018 ή με περαιτέρω περικοπή δαπανών και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

6. Μείωση της ανεργίας με κατάλληλες πολιτικές απασχόλησης.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης